FotoEnVideo

Uitstapje: verslag fietsfamilietocht op 26-05-2013: van Best de Zaligheden in

Motto: “ Fietsen is een zaligheid “

Klik voor nagenoeg alle door Els, Leo en Toon gemaakte foto's op deze Youtube-presentatie.

Onder een bewolkte maar droge hemel verschenen de deelnemers stipt rond 10.00 uur bij huize van Zeeland in Best. Al koffiedrinkend met als toetje zomerkoninkjesvlaai bereidde men zich voor op een fietstocht van ruim 47 kilometer.
Het motto heeft een religieuze ondertoon (zaligheid) en daar nog niemand deze dag ter kerke was geweest ter voldoening aan de zondagsplicht werd iets na 10.30 uur koers gezet naar een deel van de vele kapelletjes in de Bestse omgeving.
Als eerste werd de Onze Lieve Vrouwekapel in de Heikant aangedaan. Daarna volgde de Sint Annakapel met een toeziend standbeeld van haar man Joachim in Aarle. Vervolgens werd de weg vervolgd naar de kapel van St. Antonius Abt met het varken in de wijk Straten te Oirschot, wat voor allen een herkenbaar “heilige” was en het varken zeker. Vlakbij was het te koop staande klooster van de Montfortanen en haar kapel te bezoeken om daarna dwars door het centrum van Oirschot met haar pas benoemde Basiliek van St. Petrus koers te zetten naar het landgoed ’s-Heeren Vijvers , waar diep in de bossen in the middle of nowhere de kapel van de H.Familie gevonden werd.
Langs de varkensboerderij met het speciale ras Berkshire bereikten we onze eerste stop: uitspanning de Hut, waar diverse versnaperingen werden genuttigd.
Daarna werd na 500 meter al weer een volgende stop gemaakt bij de kippenfarm de Berkhoeve, waar het Rondeel te bewonderen viel: een speciale en milieuvriendelijke manier van kippenhouderij. Met EEG subsidie is deze eierenproducent tot stand gekomen, vandaar dat we als EEG-contributiebetaler ook een kijkje mochten nemen. Omdat het de hele dag droog is gebleven konden we buiten een van de producten van het bedrijf nuttigen : een glaasje advocaat zonder kleurstoffen en chemische toevoegingen.

Onder de opstijgende vliegtuigen door belandden we daarna bij lunchcafe de Kers in Zand-Oerle gemeente Veldhoven. Na hier weer aangesterkt te zijn vertrokken we langs de watermolen richting Vessem om de grafheuvels te bezoeken.
Bijzonderheid hierbij is, dat afgelopen 10 januari Els en Leo bij de promotie waren van Quentin Bourgeois, die cum laude slaagde met zijn onderzoek naar grafheuvels zoals de door ons bezochte in Vessem: de Toterfoutgrafzerken. Quentin is een Belg en de verloofde en a.s. man van Marjolein Kerkhof, een dochter van Donnie Kerkhof-van den Boom, een van de zussen van Els. Iedereen stond versteld van wat er allemaal nog wel niet in de grond zit en ligt sinds de 3e en 2e eeuw voor Christus.
Via het schelpenpad probeerden we onze cirkel rond te maken door koers te zetten naar Oostelbeers. Komend uit het schelpenpad bleek ook waar we geweest waren bij de schuilhut. Op de bank stond in de leuning gegrift : Land van de Zaligheden. Ook hiermede werd recht gedaan aan het dagmotto. Voornamelijk hebben we rondgefietst in de regio van de zogenoemde 8 Zaligheden: Knegsel,Steensel, Netersel, Reusel, Eersel, Hulsel, Duizel en Wintelre (Wentersel op z’n Brabants).
In Oostelbeers legden we nog even aan in de plaatselijke kroeg cafe de Puinhoop en onder het hemelse genot van het trappistennat of andere drankjes zagen we op het grote tv-scherm Roda JC op de valreep winnen van Sparta.
Om het geheel af te ronden trokken we daarna naar grillrestaurant “de Buffel” om na lang wachten de laatste gaatjes te vullen en dat lukte want het eten was verrukkeluk !!. Uit ieders reactie klonk tevredenheid.
Volgend jaar zien we elkaar weer in Helmond.