Paginas

Ad: Van ei tot volwassen zwaan

Afgelopen zomer van 2010 heb ik bij toeval het uitbroeden van zwaneneieren en het opgroeien van jonge zwanen kunnen volgen en vooral ook kunnen vastleggen op foto en video.
De foto hiernaast maakte ik eind april 2010. De twee zwanen hadden hun nest goed opgebouwd in een soort ondiep kanaaltje op een plaats waar het redelijk rustig was en ze weinig gestoord konden worden. Ze waren toen al enige tijd fanatiek aan het broeden.
Toen wist ik nog niet dat ik een hele tijd zou moeten wachten, voordat er iets anders dan dit broeden zou gaan plaatsvinden. Knobbelzwanen zoals op de foto doen namelijk ongeveer 38 dagen over het uitbroeden van hun eieren, zoals we via googlen uitzochten. Wat we overigens wel spoedig hadden ontdekt was dat er sprake was van 7 eieren.
Op 23 mei eerste Pinksterdag leek er wat vreemds aan de hand en later op die dag kwamen de eerste eieren uit. Daags daarna waren alle 7 eieren uitgekomen.
Omdat beelden meer zeggen dan woorden volgen nu drie aanklikbare video's over deze gebeurtenissen:

  1. Zwaan draait voor de laatste keer haar eieren om
  2. Ma-zwaan presenteert daags hierna haar kroost
  3. Vrij vlug moeten de jonge zwanen al zelf hun eten leren zoeken

Op donderdag na Pinksteren constateerden we al dat 1 jong zwaantje het niet had overleefd. Ook stelden we al vrij vroeg vast dat er kleurverschil was tussen de jonge zwanen. Twee waren duidelijk geel en zijn later wit geworden, terwijl 4 duidelijk grijs waren en later nog donderker werden. Dit komt omdat er in Nederland twee soorten knobbelzwanen zijn Hollandse en Poolse. Zie je derhalve witte en grijze jongen bij een overigens wit zwanen paartje, dan is een van de ouders van Poolse herkomst en de ander van Hollandse. Na ongeveer een jaar worden de donkergrijze jonge zwanen wit.
Op de foto hieronder zijn de jonge zwanen een maand oud.

Hoe snel ze echter groeien is te zien in onderstaande video:

De ouders zijn in deze video te herkennen aan hun duidelijk gele snavel.
Tot zover dit toch wel bijzondere verslag. Het is mijn tweede eigen pagina; de eerste gaat over een re√ľnie met oudklasgenoten.